Καταστροφές & στρες του αποχωρισμού


Η Μπούκυ, ένα λάμπραντρο 1 έτους, είναι ένα φιλικό και πολύ υπάκουο σκυλί. Η ιδιοκτήτριά της, η Ελένη, την έχει από κουτάβι και περιγράφει μία αρμονική συμβίωση, μέχρι που …

«Αφιερωθήκαμε η μία στην άλλη. Ο σκύλος ήταν μία παρέα για μένα, κι ήξερα ότι είχα να κάνω με ένα μωρό. Ετσι με πολύ αγάπη και υπομονή ασχολήθηκα μαζί της. Της έμαθα τις πρώτες εντολές, την δίδαξα να μην λερώνει μέσα στο σπίτι, διάβασα βιβλία για την εκπαίδευση στη βασική υπακοή, την κοινωνικοποίηση του σκύλου, τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Εντάξει δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά η Μπούκυ μαθαίνει γρήγορα…»

Αρμονική συμβίωση, έτσι; Μην σας κάνει εντύπωση… Η Ελένη αφιέρωσε πολύ χρόνο στη σκυλίτσα της, για να την εκπαιδεύσει σε θέματα βασικής υπακοής και κοινωνικοποίησης, αφού τότε δεν εργαζόταν.  Η ανατροπή ήρθε όταν η Ελένη ήταν υποχρεωμένη να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι για επαγγελματικούς λόγους. Τότε ήταν που ζήτησε τη βοήθεια μου. Χρειαζόταν επειγόντως βοήθεια από ειδικό.

Από τη τάξη στην αταξία

Το σπίτι της είχε ήδη γίνει …ρημαδιό. Δράστης; Η Μπούκυ! Μάλιστα! Η γλυκιά, υπάκουη και φιλική σκυλίτσα, που μεταμορφώθηκε εν μία νυκτί σε …καταστροφέα ολκής- όπως  την αποκάλεσε η Ελένη, όταν ζήτησε τη βοήθειά μου απελπισμένη, ρωτώντας τι πήγε στραβά, πού έγινε το λάθος. Πράγματι , όσο η Ελένη έλειπε στη δουλειά η σκυλίτσα  έφαγε παπούτσια, έσκισε βιβλία, μάσησε καλώδια τηλεφώνου…

Τι πήγε στραβά;

Ποιο ήταν το λάθος της  Ελένης, κι όχι της σκυλίτσας; Το οτι η κοπέλα δεν άφησε ποτές το σκύλο της από κουτάβι να μάθει να μένει και λίγο μόνος στο σπίτι για να συνηθίσει. Ετσι όταν χρειάστηκε να λείψει και να αφήσει μόνη τη σκυλίτσας της, το ζώο ένιωσε εγκατάλειψη και του δημιουργήθηκε το λεγόμενο  “άγχος του αποχωρισμού”.

-Η εγκατάλλειψη εκφράζεται με ζημίες και καταστροφές στα πράγματα του ιδιοκτητη. Γιατί στα πράγματα του ιδιοκτήτη; Διότι σε αυτά τα ανικείμενα εντοπίζει τη μύρωδιά του .

«Εφαγε τα καλά μου παπούτσια! Το έκανε για να με εκδικηθεί.. .» λένε οι περισσότεροι ιδιοκήτες. Αυτό είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία εκδίκηση. Απλώς ο σκύλος εντοπίζει τη μυρωδιά του αφεντικού του γι΄ αυτο και καταστρέφει ορισμενες φορές και τα προσωπικά του πράγματα.

–          Η εγκατάλειψη εκφράζεται ακόμη και με συμπεριφορές που δεν είχε πριν το ζώο. Για παράδειγμα μπορεί να λερώσει μέσα στο σπίτι ενώ πριν δεν το έκανε.

Αυτό είναι μία εκδήλωση του στρες που νιώθει το κατοικίδιό μας.

Συγκρατήστε τα νεύρα σας όταν γυρίζετε σπίτι και βλέπετε ότι έχει λερώσει ο σκύλος σας. Δεν θα πρέπει να το μαλώνουμε εκ των υστέρων. Αλλωστε τι να μαλώσετε, το φόβο του; Μπορείτε να του πείτε «μη» μόνο αν το συλλάβετε επ΄ αυτοφόρω για παραβατική συμπεριφορά. 

Τι να κάνετε

Κάθε μέρα πρέπει να αφήνουμε το σκυλάκι μας να μένει μόνο του για λίγο ώστε να συνηθίζει την απουσία μας. Είναι μία τακτική που πρέπει να ακολουθείται όταν το ζωάκι μας είναι ακόμη κουτάβι. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά Την μία μέρα φεύγουμε για 10 λέπτά, την επόμενη 15΄ μέχρι να συνηθίσει την απουσία. ¨Οταν επιστρέφουμε το επιβραβεύουμε το ζώο για την αναμονή του. Αυτό ήταα που δεν έκανε η Ελένη. Το άγχος του αποχωρισμού δημιουργείται όταν είμαστε συνέχεια μαζί με το σκύλο, ο οποίος που συνηθίζει έτσι να είναι μέλος μίας αγέλης. Ετσι να υπάρξει  απουσία του ιδιοκτήτη, αυτή  εκλαμβάνεται από το σκυλο ως  εγακτάλειψη.

Να γνωρίζετε ότι ο σκυλος είναι αγελαίο ζώο και του είναι αφύσικο να μένει μόνος, γι΄ αυτο πρεπει να μάθει σιγά σιγά ότι οι ιδιοκτητες του θα λείψουν λίγο και θα επιστρέψουν .