Η εκπαίδευση στα χέρια σας γίνεται Παιχνίδι

IMG_0017Αρκετά συχνά καλούμαι να επιλύσω παρεξηγήσεις μεταξύ σκύλων και ανθρώπων. Τα σκυλιά κατηγορούνται για  συμπεριφορές, οι οποίες δεν περνούν καν από το μυαλό τους, μόνο και μόνο επειδή οι ιδιοκτήτες τους παρανόησαν τι τους έλεγε ο σκύλος τους με τη γλώσσα του σώματος. Στη φύση δύο είναι τα βασικά ένστικτα: Το ένστικτο της επιβίωσης δηλ. της αυτοσυντήρησης και το ένστικτο της αναπαραγωγής.12961617_262398190768825_1743984608106569042_n

scan149-draggedΗ ικανοποίηση αυτών των βασικών ενστίκτων δίνει ευχαρίστηση στο σκύλο. Κι επειδή η ευχαρίστηση, δηλαδή η ικανοποίηση, συσχετίζεται με τη δράση, δηλαδή με τη συμπεριφορά,το ένστικτο μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια μας.

paixnidi

Με την εκπαίδευση μαθαίνουμε πώς να ικανοποιούμε τα ένστικτα του σκύλου, διαμορφώνοντας όμως μία σκυλίσια συμπεριφορά φιλική προς τον άνθρωπο. Έχουμε νοημοσύνη κι είναι καθήκον μας να γνωρίσουμε τη γλώσσα που μιλά ο σκύλος μας και τι θέλει να μάς πει.Αυτός που εκπαιδεύεται δεν είναι μόνο ο σκύλος αλλά και ο ιδιοκτήτης του σκύλου. Τα μαθήματα εκπαίδευσης στηρίζονται στην επικοινωνία, στην ασφάλεια, στην επιβράβευση και στο παιχνίδι.

Ναι, τα μαθήματα έχουν πολύ παιχνίδι και κέφι.

IMG_0479Ο σκύλος σας έχει απεριόριστες δυνατότητες μάθησης. Το ίδιο κι εσείς! Με λίγη φαντασία, πολλή όρεξη και υπομονή μπορείτε να μάθετε πολλά νέα κόλπα, σαν αυτά που βλέπετε να κάνουν τα σκυλιά στην τηλεόραση. scan149-(dragged)-1Φροντίστε μόνο να κάνετε τη μάθηση παιχνίδι και για τους δύο.