Διαπαιδαγωγηση κουταβιου


Η διαπαιδαγώγηση του κουταβιού, που συχνά παραβλέπεται, είναι άκρως σημαντική.Θεωρείται ο “θεμέλιος λίθος” στην εκπαίδευση του σκύλου, καθώς αποτελεί τη βάση για τα πρώτα “μαθήματα ζωής” στη συμβίωση του κουταβιού με τους ανθρώπους, και καθορίζει τη μετέπειτα συμπεριφορά του σκύλου μας. Σκεφτείτε, μόνο, πώς θα θέλατε να συμπεριφέρεται το κουτάβι σας, όταν μεγαλώσει. Η σημασία της διαπαιδαγώγησης του κουταβιού Από τη στιγμή που θα φέρουμε το κουτάβι στο σπίτι είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα δεσμό μαζί του πετυχαίνοντας  έτσι μία αρμονική σχέση. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να καταλάβουμε και να γνωρίσουμε καλά το ζωάκι μας, να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Πάνω απ΄ όλα όμως θα πρέπει να σεβαστούμε, ως δίκαιοι ηγέτες, τη φύση και τις ανάγκες του μικρού σκύλου μας.Η στάση μας προς το κουτάβι πρέπει να είναι συνεπής και σταθερή όταν θέτουμε τους κανόνες συμπεριφοράς.Και μην ξεχνάτε, ότι  οι κανόνες συμπεριφοράς και παιχνιδιού δεν ισχύουν μόνο για τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη του, αλλά ομοίως για όλα τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους ή τους επισκέπτες. Αν το κουτάβι γνωρίζει ότι οι ανθρώπινες αντιδράσεις είναι προβλέψιμες, θα μάθει να σας  εμπιστεύεται. Ετσι χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης…

Δείτε τα σχετικά video. Ο ρόλος της κοινωνικοποίησης Ενα σημαντικό κεφάλαιο στη Διαπαιδαγώγηση του κουταβιού είναι και η κοινωνικοποίησή του. Ο σκύλος από μικρή ηλικία θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο έξω από το σπίτι, με άλλους ανθρώπους εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, με άλλους σκύλους στη βόλτα του ή στο πάρκο, με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, με παιδιά. Οι εμπειρίες αυτές θα πρέπει  να είναι θετικές, γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η επίβλεψή σας προς αποφυγήν τραυματικών εμπειριών.

12583656_1127223310641673_2109618699_n Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο κουτάβι θα εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο σκύλο και θα γίνει ένας θαυμάσιος σύντροφος. Πότε ξεκινά η διαπαιδαγώγηση; Είναι σημαντικό να ξεκινήσει η εκπαίδευση από την πρώτη στιγμή που το κουτάβι θα φτάσει στο σπίτι σας. Ο χαρακτήρας του σκύλου διαπλάθεται σε ηλικία 2-5 μηνών. Με τη διαπαιδαγώγηση το κουτάβι εκπαιδεύεται και μαθαίνει τα όρια, τους κανόνες σπιτιού, τι τού επιτρέπεται και τι όχι. Τη διαπαιδαγώγηση του έχει άλλωστε ξεκινήσει η μητέρα του, θέτοντας τους δικούς της “σκυλίσιους” κανόνες και τα όρια (όσα δηλαδή είναι αποδεκτά, επιτρεπτά, και μέχρι ποιου σημείου, από άλλους σκύλους). Εσείς παίρνεται στη σκυτάλη για να εντάξετε το κουτάβι στην ανθρώπινη κοινωνία. Αν δεν έχετε ακόμη κουτάβι αλλά πρόκειται να αποκτήσετε, είναι καλό να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα εκ των προτέρων.